2022. január 13., csütörtök

Megemlékezés Mözsön az Emlékparkban, a doni áttörés 79. évfordulóján a mözsi elesett hősökről - 2022. január 12.


Mözsön az Emlékparkban 2014. óta tartanak minden évben megemlékezést ezen a napon, a doni áttörés és a mözsi elesett hősök tiszteletére.
Az első megemlékezést Édesapám, Laszlovszky Imre kezdeményezte, és nagyrészt ő szervezte is, még 2014-bnen. .Azóta is évről érve aktívan részt vesz az emlékünnepségeken, az idei megemlékező beszédet is ő mondta el.

1943. január 12-ével kezdődően a Don-kanyarban a vörös hadsereg támadása folytán a 2. Magyar Hadsereg nagy része szinte napok alatt megsemmisült. Már itt is több mözsi katona vesztette életét, a teljes II. világháborúban pedig összesen 82-en.


Édesapám beszéde:

Nagy tisztelettel köszöntöm az itt megjelenteket!

Immár 9-dik alkalommal jöttünk el, hogy megemlékezzünk a doni áttörés 79-dik évfordulója alkalmából. Az a 82 mözsi katona akkor az életét áldozta a hazáért, és többségük idegen földben nyugszik. Élő leszármazott is alig van, inkább unokák, vagy távoli rokonaik élnek.
Engedjék meg, hogy pár szóban ismertessek egy visszaemlékező írásából. (Részlet  Magyarország a második világháborúban című könyvből, 86. oldal)
"Sokszor szétszóródtunk, de 2-3 nap múlva összeverődtünk. Aki nem bírta a menetet és leült vagy lefeküdt, pár óra alatt csontkeményre fagyott. Félelmetes látvány volt a hóból kiemelkedő karok, lábak sokasága. Aki leült pihenni nem kelt fel többé. Megfagyott. Pedig mindenkiben megvolt az élni akarás, hogy haza akart jutni a családjához. Ez újabb erőt adott, egymást biztattuk. De nem egyformán kitartó, akaraterős minden ember. A kétségbeesés is sok embert kergetett a halálba, megzavarodott, volt aki fejbe lőtte magát."

A visszaemlékezők írásai mind-mind ilyen szomorú tragédiákat jegyeznek.

Egy néma pillanatra hajtsunk fejet emlékük előtt, majd mondjunk el egy Miatyánkot, és gyújtsuk meg a megemlékezés mécseseit.

Köszönöm, hogy eljöttek.


A résztvevők...


Középen a maszkban Édesapám áll


Édesapám elmondta beszédét

A megemlékezők meggyújtották a kegyelet mécseseit.....










2 megjegyzés:

  1. Köszönjük. Apukádnak is. Tisztelet a hősöknek. Ne felejtsük el őket!

    VálaszTörlés