2024. szeptember 26., csütörtök

Bajai kirándulás


Augusztus utolsó napján, egy kánikulai napon bajai kiránduláson vettek részt a Mözsi Német Nemzetiségi Klub tagjai, köztük Édesapám is, és a fotókat is ő készítette. 
 
A Magyarországi Németek ÁMK-jának (Német Általános Művelődési Központ) udvarán sétált végig, ahol helyi idegenvezető kísérte végig a kis csapatot, sokat mesélt nekik, és sok hasznos információval látta el őket.
Megtekintették az udvaron felállított ulmi dereglyét, az Ulmer Schachtel-t (Sándorfi Róbert építész irodája tervezte), ami egy lapos folyami hajó, mellyel őseink, a Duna menti svábok a XVIII. században kivándoroltak Magyarországra.

"Ez a hajó, mely leginkább szimbólum, a Duna és a rajta közlekedő hajók országokat és népeket kötnek össze. A bajaiak ulmi dereglyéje is kapocs olyan emberek között, akik fontosnak tartották, hogy a magyarországi németek múltjának egy darabját megjelenítsék a jövő nemzedékek számára." (pár mondat, gondolat innen)

Ezután a Belvárosi Szent Péter Pál templom nézték meg, majd az Éber-emlékházat tekintették meg, mely a Türr István Múzeum gondozásában áll. Az emlékház az Éber család három festőművészének - id. Éber Sándor és két gyermeke, ifj. Éber Sándor és Éber Anna - munkáit mutatja be, akiknek mözsi kötődéseik is vannak. Valamint a művészcsalád nagy gonddal őrzött hagyatéka: értékes helytörténeti anyagok és a bácskai, sárközi vidékről származó néprajzi, népművészeti tárgyak is megtekinthetőek.

A felvételek augusztus 31-én készültek.


Az ulmi dereglye



A dereglye belseje....







A mözsiek csoportja....


Ismertető táblák az intézmény udvarán.....











Ismét a mözsiek csoportja, az ulmi dereglye mellett.....


Már a templomban járnak....



Itt pedig az Éber-emlékház kiállítását tekintik már meg....







Búcsú Bajától......



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése