Összegyűjtöttem egy csokorra valót azon ételekből, amelyek Mözsön, illetve a mi családunkban jellemzőek voltak a tél során, és amiket Nagymamám, valamint Anyukám elkészített. Mind nagyon finom volt, szinte most is érzem az illatukat, ízüket...
Az itt látható ételek már szerepelnek a Katalin Konyhája blogomon, és nagy részük itt a Mözsi séta blogomon is, ezért a hozzávalók és az elkészítésük a megjelölt linken elolvashatóak, megnézhetőek.
Jó nézelődést, és azoknak, akiknek része volt hasonló disznóvágásokon részt venni, azoknak kellemes visszaemlékezést kívánok!
Hogy hogy is zajlott azokban a régi időkben, már jó 40 évvel ezelőttig, és miket ettünk? Leírom pár mondatban, mármint ahogy én emlékszem gyerekkoromból, amikor mindig kb. tízen voltunk egy-egy disznóvágáson, mind családtagok:
Még nem is pirkadt, már hozzáfogtak a férfiak a disznó leszúrásának, aztán jött egy-két kupica pálinka, mert az kicsit felmelegített, ugyanis azokban az időkben még hideg telek voltak.
Aztán következett a disznó forrázása és a szétbontása. Ekkor előkerült a máj, amiből finom reggeli kerekedett, Nagymamám vagy Anyukám natúran megsütötte, és friss kenyérrel, savanyúsággal, forralt borral kínálta a dolgozó seregnek.
Kezdődött a feldolgozás, a belek tisztítása. Szerencsére ez utóbbitól én távol tarthattam magam 😊.
Az ebéd Sauerprie, azaz egy sváb savanyú pörköltféle volt, finom vegyes húsokból, és a belsőségekből (máj, vese, szív) is került bele egy-egy darab.
Délután - nagyrészt mindig Apukám - ledarálta a kolbásznak és a
szaláminak való húst, amit fokhagymával, sóval, borssal, jó minőségű
fűszerpaprikával bekevertek.
Közben lecsúszott egy-egy pohárka pálinka, és bor is, ami kellett is az erős munkához....
Kialakították a sonkának és szalonnának szánt darabokat, amikre a pácolás várt.
A hurkáknak való húsokat is előkészítették. A fejhúst, a belsőségeket, bőröket megfőzték, majd ledarálták, és előző nap megdinsztelt hagymával, fűszerekkel bekeverték. Kétfelé választották.
Az egyik részből a húsoshurka - nálunk így nevezték, nem májas - készült. Ez később mikor megfüstölték már, nagyon finom volt hidegen, hasonlóan szeleteltük, mint egy disznósajtot, vagy egy bácskait, de ez a bácskainál sokkal de sokkal finomabb volt.
A másik részéből a véres hurka készült. Ebbe főtt rizs és a szintén ledarált, előtte megfőtt vér került, és majoránna is.
A kész hurkákat az abalében kifőzték. Az abalé az, amibe a hurkának való húsok megfőttek.
Közben a zsírszalonna is feldolgozásra került, a kockára vágása kedvenc elfoglaltságom volt, ebbe már kiskorom óta bekapcsolódtam. Kisütése közben állandóan keverni kellett, a végén egy kis tejet öntöttek bele, amitől szép piros-barna lett a töpörtyű. Ezt a házi töpörtyűt nagyon szerettük, a bolti meg sem közelíti az ízét. Kellett is a sok zsír, mert egész évben ki kellett hogy tartson, mert azokban az időkben csak zsírral főztünk.
Már csak a nap fénypontja, a vacsora maradt hátra. Ez töltött káposzta volt, ami a megkevert kolbászhúsból készült, és természetesen sült hurka, kolbász.😋. Nagyon finom volt mindegyik.
Pár nap múlva készült a kocsonya, az abált tokaszalonna, később hájas sütik.
Január elsején a lencselevesbe vagy a lencsefőzeléke is került füstölt hús, kolbász.
A tél finomságai közt megemlíteném még a tepsis krumplit, szalonnával, kolbásszal megsütve, és a héjában sült krumplit is, amihez fagyos szalonna dukált.
Akkor most mai fotókon, hogy milyen is lehetett mindez, amit leírtam.....
SÜLT MÁJ
SAUERPRIE
A Sauerprie hozzávalói és elkészítése itt olvasható.
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
A töltött káposzta hozzávalói és elkészítése itt vagy itt vagy itt olvasható.
DISZNÓTOROS SÜLT KOLBÁSZ ÉS HURKA
A disznótoros sült kolbász és hurka hozzávalói és elkészítése itt olvasható.
ECETES ZELLER
Gyerekkoromban otthon nem múlt el tél és disznóvágás sem úgy, hogy ne lett volna az asztalon a cékla mellett ez a finom ecetes zeller is. Kiváló savanyúság főleg sült húsokhoz, pörköltekhez, disznótoroshoz, stb....
Az ecetes zeller hozzávalói és elkészítése itt olvasható.
KOCSONYA
Kimerve nem túl fotogén, de finom... 😋 |
Szép idők voltak, jó visszaemlékezni rá....
ABÁLT TOKASZALONNA
Az abált tokaszalonna hozzávalói és elkészítése itt olvasható.
DIÓS-HÁJAS SÜTI
A háj darabok |
A lehártyázásuk |
A rétestésztán a hájastészta |
A hájastészta becsomagolása |
A kisodrása |
Már a tepsiben a töltelék, mögötte a fedőlap |
A felső tésztalap is rákerült már |
A kisült tészta |
LENCSELEVES FÜSTÖLT HÚSSAL ÉS HÁZI MEZÉLT TÉSZTÁVAL
Nincs minden nap Újév, de lencsét enni mindig jó, mert a lencse tápláló és finom! |
A lencseleves hozzávalói és elkészítése itt olvasható.
HÉJÁBAN SÜLT KRUMPLI
A megsült krumplik, mellette a szalonna, mögötte a hagyma |
A tányéron |
A héjában sült krumpli hozzávalói és elkészítése itt olvasható.
TEPSIS KRUMPLI
A tepsis krumpli hozzávalói és elkészítése itt olvasható.
Kimerve tányérba |
A többi mözsi étel itt tekinthető meg:
Ennyi sok finomság, még jó hogy már ebéd után vagyok :-)) Nekem is előjöttek a régi emlékek disznóvágásainkról, nálunk reggel hagymás vért készítettek de finom volt az is!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, jó is visszaemlékezni a régi szép időkre! A hagymás vér is nagyon finom lehetett!
TörlésFantasztikus összeállítás, Katalin, jó érzés nosztalgiázni.
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska, nekem is jó volt visszaemlékezni!
Törlés