2024. július 3., szerda

Kirándulás Székelyszabaron - a Szabari Sváb Ház és a katolikus templom felkeresése


Ezen a szép június végi napon baranyai kiránduláson vett részt Édesapám, a Mözsi Nemzetiségi Klub tagjaival, és a fotókat is ő készítette.

Először a Szabari Sváb Házat nézték meg, ahol egy finom ebéddel meg is vendégelték őket, majd megtekintették a katolikus templomot is.

A Szabari Sváb Ház 2022. márciusi átadásáról az alábbi idézet innen származik:

"A Székelyszabari Német Önkormányzat tagjai 2016-ban egy pályázati kiírás megjelenésekor kezdték el megvalósítani régi álmukat, egy sváb ház létrehozását. A megvásárolt házra ekkor adták be az első pályázatot, amelyről 2018. júliusában jött a döntés, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében csaknem 48 millió forintot nyertek. A beruházáshoz még hiányzó 20 millió forintot Ritter Imre országgyűlési képviselő közreműködésének köszönhetően a Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő biztosította, de ezek után is több kisebb összegű pályázati források segítették a kiállítótér létrehozását. 

A Szabari Sváb Ház jelentős építészeti értékkel bíró, helyi védelem alatt álló épületben készült el. Az 1910-ben épült háznak több tulajdonosa is volt, a Krämer, Weber, Eller, Müller családok, amely után 2016-ban a Székelyszabari Német Önkormányzat vásárolta meg. A több mint száz éves épület tükrözi az úgynevezett „Langhaus” sváb háztípus elemeit, benne pedig ezentúl a svábok mindennapi tárgyait, több évszázados kultúra emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás az egykor virágzó sváb életformának kíván emléket állítani.

A ház és a berendezés kialakításánál arra törekedtünk, hogy kedvet csináljunk a sváb hagyományok és népszokások élményszerű megismeréséhez. Az ide érkező látogatóknak, korosztálytól függetlenül, látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon szeretnénk bemutatni a svábok hagyományait, népszokásait – mondta Hahner Róbert, a Székelyszabari Német Önkormányzat elnöke."


A felvételek 2024. június 29-én készültek.


A tájház kívülről

A szép ház udvara

A kiállított tárgyak....











































Az udvarban elhelyezett kiállítási tárgyak...



A II. világháborús emlékmű, és az....

.... I. világháborús emlékmű


A katolikus templom....






A kiránduláson résztvevők csoportja - Apukám jobbról a harmadik, a hátsó sorban áll




2 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy ebben a múzeumban nem jártam, sok, szép emléket őriznek. Én csak a tönkrement kálváriájukat néztem meg, írtam is róla anno....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sajnálom, hogy nem voltam itt, szép lehetett.
      Megnéztem a képeidet a kálváriájáról, valóban nagyon hervatag....

      Törlés