2018. április 27., péntek

Mözsön járt az "Ízőrzők"



 
Nagy öröm volt számomra, amikor megtudtam, hogy Mözsre fog látogatni és ott forgatni az "Ízőrzők". Kedves ismerősöm, Lovas Ferencné Éva meghívására érkeztek Mözsre, s engem is ő hívott meg, hogy ez időre utazzak haza. Így részt vehettem a fogatáson és végig fényképezhettem is. E lelkiismeretes, nagy munkájáért hálás köszönettel tartozom Évának, én is, és persze egész Mözs is. 

Kedvenc sorozatunk készítőiben, Róka Ildikó, szerkesztő-forgatókönyvíró és Móczár István operatőr-rendező személyében nagyon kedves, rokonszenves és közvetlen embereket ismertünk meg. 

A Lovas család régi, tájjellegű, szépen felújított és berendezett házában szállásolta el Éva a Móczár házaspárt, mely férjének, Lovas Ferencnek a szülőháza.
Mindkét nap sokat beszélgettünk, nevettünk, együtt ebédeltünk, vacsoráztunk, és ettük meg a sok-sok finomságot, amiket a szorgalmas mözsi asszonyok főztek és sütöttek.
 
Nagy élmény volt számomra ez a két nap, amikor itt tartózkodott Ildikó és István. Az a megtiszteltetés ért, hogy én kalauzolhattam őket a faluban, mikor a látványosságokat felkerestük, s utána is egész nap együtt lehettem velük, sőt még Édesapám is, és végig fényképezhettem mellettük. Ezért hálás köszönet nekik, mert volt amikor "útban voltam", véletlenül belevillantottam a felvételbe, vagy várni kellett, míg én is lefényképezek valamit, de ők mindig nagy türelemmel viseltettek irántam.

Először Verseghy Ferenc, fazekas, népi iparművész otthonába látogattunk el, aki a habán cserépedények talán legismertebb hazai mestere. Utána Merczel György gyönyörű, hatalmas tavaszi kertjében sétálhattunk, ami szinte olyan mint egy arborétum. Itt adott a műsorhoz interjút Tolna-Mözs polgármester asszonya, Appelshoffer Ágnes. Ezt követően megnéztük a katolikus templomot, a művelődési házat, az általános iskolát, a Szentháromság szobrot, az Emlékparkot, és a tájházat, a szépen berendezett sváb és székely szobájával.

Ezután kezdődhetett a főszereplő téma, a sütés-főzés. Lovasné Éva egy sváb finomságot, gőzgombócot készített aszalt szilvás szósszal, amit még a dédnagymamájától tanult. Tusa Zsuzsa - aki a falu művelődés-szervezője, a mözsi művelődési ház vezetője - bukovinai székely konyhából hozott ételeket sütött-főzött. Sült paprikát fokhagymás buzsdéval és pirítóssal, valamint töltött tyúkot, ecetes pityókával. Este Éva szépen megterített korondi étkészlettel, és nála vacsoráztunk mindannyian, amit ő és Zsuzsa főzött, sütött a délután folyamán. Elfogyasztottuk a finom tyúkhúslevest, a töltött tyúkot, a sült paprikát és a gőzgombócot. 

Másnap délelőtt először még Tusa Zsuzsa megfőzte a saláta levest, amiben kislánya, Regina is lelkesen segédkezett.

Ezután átmentünk a másik helyszínre. Koleszár Ferencné Évi és Szegedi Józsefné Bözsi főztek és sütöttek, Koleszárék családi házának konyhájában. Ekkor régi sváb ételek kerültek az asztalra, családi receptek alapján. A főétel csirkelevesben főtt hús volt, petrezselymes- és torma szósszal, desszertként pedig egy finom kitolófánk, ami egy nagyon érdekes, régi konyhai eszközzel készült.
A család kedves invitálására az egész "stáb" együtt el is fogyasztotta a finomságokat, majd búcsút vettünk egymástól, mindannyian remélve, hogy lesz még viszontlátás.....

A felvételek 2018. április 23-24-én készültek.


Első nap - Indulunk Lovasék házából, végig a Fő utcán....


Már Verseghy Ferenc fazekasmesternél tart a felvétel....




Egy gyors korongozást is végignézhettünk...


S már kész is!


Merczel György botanikus kertjében felüdülés volt a séta....



Balról jobbra: Róka Ildikó, Merczel György és én

Jobb oldalt Apukám áll




S itt már a polgármester asszony beszél

Már tart a falunézés - a templom

A Szentháromság szobor...


Az emlékparkban

Ezután mentünk a tájházba, ahol Koleszár Ferencné beszél a sváb szobában....


A szépen felöltöztetett babák, melyeket Rühl Gyuláné varrta....


Sváb népviseletben balra Koleszárné Évi, középen Koncz Jánosné Annuska, Rühl Gyulánéné lánya, jobb oldalt pedig Domokosné Márti

Domokos Lőrincné Márti, a székely szobában....



Csoportkép, balról jobbra, akik állnak: Koleszárné Évi, Móczár István, Róka Ildikó, Domokosné Márti, Koncné Annuska, előttük ül Rühl Gyulánéné, Részi néni

Visszaérkezünk a Lovas család házába...

A ház hosszú, hangulatos tornáca....






Éva saját festésű köveiből egy szép darab

Kezdődik a felvétel Évával, a Lovas ház egyik szobájában - a kameránál Móczár István

A hangulatos konyha, mely a háziasszony, Éva ízlését dicséri....




Éva kezdi a főzést - készül a gőzgombóc (Damfknödel)...


Fől az aszalt szilvás szósz


A gőzgombóc készítésének menete - megkenve zsírral....

...és összetekerve....


Már a lábosban....

...és a tányéron



Fénykép is készül róla

Hű de finom!

Tusa Zsuzsa készülődik a töltött tyúkhoz...





A töltelék készítése....



Belekerül a sütőedénybe....

...és gyönyörű pirosra sülve...

Hozzá a pityókasaláta...




Készül a sült paprika fokhagymás buzsdéval....



Zsuzsa remekműveivel

Balról jobbra: Lovasné Éva, Tusa Zsuzsa és Róka Ildikó

Délután a tájházban - a Német Nemzetéségi Énekkar énekelt

Este ismét Éváéknál, kezdődik a vacsora...

Minden nagyon finom - mit is vegyek?

Másnap reggel folytatódik a felvétel a Lovas házban. Balról jobbra: én, Éva, Ildikó, Zsuzsa és István

A salátaleves hozzávalói...


Zsuzsa kislánya, Regina is segédkezik

Már fől a leves


A legifjabb "szakácsnő"





Anya és lánya...

Balról jobbra: Éva, Regina, Zsuzsa és Éva férje, Lovas Ferenc

Már Koleszárék szépen felszerelt konyhájában vagyunk...

Koleszárné Évi hozzákezd a főzéshez....

Kezd készülni a tormaszósz (németül Kren, mözsiesen kiejtve Krépráj)

Évi vágja a petrezselymet, a másik szószhoz...

A petrezselymes szósz (Petresilie Sosse, mözsiesen kiejtve Péderszil prí) már a tűzhelyen

Évi segítője Szegediné Bözsi - vágja a többi petrezselymet a szószhoz


Kóstolások...

....nagyon finom!

Elkészül a tormaszósz is....


A tolófánkhoz (Spritz Krepl) szükséges eszköz

Kezd készülni a fánk tésztája

Ismét a formák - egy szép régi monogramos terítőn


A lisztre ráöntik a forró tejet...


A tészta keverése

Apukám

A forma megtöltése a fánk tésztájával



A fánk "kitolása" a formából.....

...s benne is vannak már a zsírban


Szépen sülnek....


A fánkokat Évi porcukorba forgatja

És a tálon....

....nagyon finomak lettek!

Tálalás....






Balról jobbra: Évi, Ildikó és Bözsi

Csoportkép a megterített asztal előtt - balról jobbra: Koleszárné Évi, Róka Ildikó, Móczár István, én,
és Szegediné Bözsi

Gyorsan fogy a finom ebéd! - Kár, hogy vége lett az "Ízőrzők" forgatásának.......



6 megjegyzés:

  1. Drága Kató!
    Köszönet értékes munkádért!Sokat teszel a mözsi hagyományok megörökítésért.Örülök, hogy egy fantasztikus embert megismerhettem Benned.Sok erőt és egészséget kívánok további munkáidhoz.
    Tusa Zsuzsanna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Zsuzsa, nagyon örültem elismerő szavaidnak! Én is köszönöm hogy ott lehettem veletek! Nagyon jól éreztem magam, szép emlék lesz ez a két nap :-)

      Törlés
  2. Kedves "Gasztro Angyal Katalin"
    Szép képeket készítettél, gratulálok az ízörző vezetéshez.Sok finom ételt ismertem meg Általad.
    Mi a töltött tyúk tölteléke? A tolófánk meg a szilvaszósz is biztos nagyon finom.... üdv Juju

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy Juju :-)
      A tyúk tölteléke a szokásos töltelék, és még sok májjal és főtt tojással készült.

      Törlés
  3. Fantasztikus élménybeszámoló, a megszokott igényességgel összeállítva! Hangulatos falu, kedves vendéglátók, sok finomság, köszönöm :) Puszillak!

    VálaszTörlés