2021. március 24., szerda

Mözsi ételek - 3. rész



Már van két bejegyzés a blogomon mözsi ételekből, de maradt még ki belőlük, azt most itt pótlom. A gyerekkoromat idézik fel, mind a kedvenceim voltak otthon, és még most is azok....

A többi mözsi étel itt tekinthető meg:

 

NAGYPÉNTEKI SÓBA-VÍZBE KRUMPLILEVES ÉS MÁKOS TÉSZTA
 
A sóba-vízbe krumplileves...

...és a mákos tészta, mözsi módra

Nagymamám nagypéntekre mindig sóba-vízbe krumplilevest főzött, metélt tésztával, utána pedig valamilyen tésztafélét, túróst, dióst vagy mákost.
Most a mákos tésztára esett a választásom, mert otthon ez is "mözsi módra" készül, készült. Ugyanolyan metélt tésztából mint amilyen a levesben van, pirított kenyérprézlivel.
 
Hozzávalók a leveshez: krumpli, hagyma, só, pirospaprika, esetleg ha jobban ízesíteni szeretnénk: zeller, zöldpaprika, petrezselyemzöld, egy kisebb paradicsom.

Elkészítése:
A világ legegyszerűbb levese, de nagyon finom, íze hasonlít a halászléhez. 
Sós vízben odaállítjuk főni a kockára vágott krumplit és a finomra vágott hagymát. Ha felforrt megszórjuk pirospaprikával, és készre főzzük. 
Ha kicsit ízesíteni, gazdagítani szeretnénk, akkor ízlés szerint tehetünk bele egy darabka zellert, egy-két szelet zöldpaprikát, petrezselyemzöldet, és a főzés vég felé egy kisebb paradicsomot is.
Metélt tésztával tálaljuk.

Hozzávalók a mákos tésztához: 20 dkg liszthez 1 tojás, só, víz, mák, cukor, 1-2 szelet szikkadt kenyér, kevés olaj vagy zsír.

Elkészítése:
A lisztből, tojásból és sóból langyos vízzel közepesen kemény tésztát gyúrunk, 15-20 percig pihentetjük.
Kb. 5 cm-es csíkokra vágjuk, amiket köztük meglisztezve egymásra teszünk, és összemetélünk. A deszkán ismét pihentetjük, addig míg a víz felforr. Bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, hamar megfőnek. Leszűrjük, leöblítjük.
Egy lábosban kevés zsírt vagy olajat hevítünk, a kenyeret kis darabokra tépkedjük, és a zsiradékon megpirítunk. Ebbe forgatjuk bele a kifőtt tésztát. A cukrozott mákkal a tányéron szórjuk meg.

A tészta metélése

Pihen a tészta kifőzés előtt

A mákos tésztához való kenyérprézli készítése

A tészta tálalás előtt, még mák nélkül


TEPSIS KRUMPLI


Aki nem szereti a nehéz ételeket, a jó kis füstölt "disznóságokat", netalán diétázik, annak nem ajánlom ezt a finomságot 😊. Én nagyon szeretem, gyerekkorom kedvence volt. Igazi régi, egyszerű falusi étel, de minden jó benne van, ami egy disznóvágás után megadatik...


Kimerve tányérba

Hozzávalók, mennyiség nélkül: krumpli, füstölt kolbász (még friss, nem száraz), füstölt kolozsvári szalonna és kenyérszalonna, só, zsír.

Elkészítése:
A tepsit csak egész vékonyan kenjük ki zsírral, hisz sütés alatt a szalonnából ép elég jön majd ki. A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, tepsibe rakjuk, megsózzuk. Nagyon kevés vizet öntünk alá, rátesszük a bevagdosott szalonna szeleteket, és sütőben kb. 15 percig fóliával lefedve, majd anélkül sütjük (akinek légkeveréses tűzhelye van, annak nem kell rá fólia). A szintén bevagdosott kolbász darabokat csak később adjuk hozzá - mert annak nem kell sok idő -, majd az egészet szép ropogósra sütjük.
Finom házikenyérrel, savanyúsággal, erős paprikával és egy pohár vörösborral tálaljuk.

Már a kolbász is a krumplin van, majd készre sütjük


PANAKUCHA - A SVÁB MINI PALACSINTA

Frissen kisütve

Egy régi mözsi sváb palacsintaféleség, ami gyerekkoromban és még később is sokszor készült otthon. Nagymamám és Anyukám sütötte, második fogásként egy leves után. Mözsön csak így neveztük, hogy "Panakucha", ami a Pfannekuchen szóból ered, és palacsintát jelent. A tésztája is olyan mint a palacsintáké, csak sokkal sűrűbb. Talán a tarkedlire is hasonlít egy kicsit, vagy még az amerikai palacsintára is, de ebben se élesztő, se sütőpor nem volt. Én tettem bele kevéske sütőport, hogy egy kicsit könnyedebb legyen. Eddig soha nem készítettem, most elővettem a régi mözsi recepteket gondolatban, mert leírva nincsenek, csak ahogy emlékszem rájuk. Nagyon finomak lettek!

Hozzávalók a képeken látható mennyiséghez: 1 tojás, 1 dl tej, 12 dkg liszt, csipet só, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál sütőpor, a sütéshez: kevés olaj vagy zsír,  
a tálaláskor: porcukor, sárgabarack lekvár.

Elkészítése:
A tojást elkeverjük a tejjel, a cukorral és a csipet sóval. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és simára keverjük. Kb. nokedli sűrűségű tésztát kell kapni. 5-10 percet pihentetjük és már kezdhetjük is sütni.
A teflon palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, kb. annyit, vagy kicsivel többet, mint egy hagyományos palacsinta sütéséhez. A tésztából kis kupacokat öntünk a serpenyőbe, kicsit eligazítjuk, ellapítjuk, aztán mikor megsült az alja megfordítjuk, és a másik oldalukat is szép aranybarnára sütjük. Gyorsan elkészülnek.
Tálalásnál megszórjuk porcukorral és sárgabarack lekvárral kínáljuk.

Porcukorral és lekvárral


SZILVALEKVÁROS ÉS SIMA KRUMPLIPOGÁCSA


Nagymamám sütött régen hasonló kinézetű pogácsákat és ugyanabból a tésztából szilvalekvárral töltötteket is. Mivel sajnos már nem tudom megkérdezni, hogy milyen volt annak a receptje, ezért csak a régi emlékekre, ízekre tudok visszaemlékezni, és e szerint sütöttem meg. Bár másmilyenek, de nagyon finomak lettek, puhák, lágyak, valószínűleg a krumplitól, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom...




Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 db közepes krumpli, kb. 10 dkg-os, 1 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 púpozott evőkanál tejföl és kb. ugyanennyi zsír, 1 tojás, pici só, szilvalekvár.

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, és még melegen áttörjük. A lisztet tálba öntjük, enyhén sózzuk, kis mélyedést csinálunk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos vizet öntünk rá, amennyi épp csak ellepi az élesztőt. Egy kiskanál cukorral, pici meghintett liszttel felfuttatjuk. 
Ezután hozzáadjuk az áttört krumplit, a tojást, a tejfölt és a zsírt. Közepes keménységű tésztát gyúrtunk belőle, és kb. fél óráig kelesztjük. 
Ekkor ujjnyi vastagságra kinyújtjuk, egy részének a tetejét késsel bevagdossuk, és 6-6,5 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket még kicsit megsózzuk. A többi tésztát vékonyabbra továbbsodorjuk, kb. 8 cm-es négyzetekre vágjuk. A tészta egyik felére 1 kanál szilvalekvárt teszünk, a másik felét ráhajtjuk, de a szélét nem nyomkodjuk össze. Olvasztott zsírral megkenjük őket, még 10 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.

A kisült szilvalekvárosokat megszórhatjuk porcukorral, ha nem tűnnének elég édesnek, a pogácsákat pedig még egy kis sóval, ha nem elég sósnak 😊, így aztán mindkét változat nagyon finom lesz.....

A pogácsák kiszaggatása

A lekváros pogácsák elkészítése

Tepsiben, megkenve olvasztott zsírral, sütésre várva


TÚRÓS LEPÉNY



A gyerekkoromban ez a túrós lepény is a kedvencem volt. Általában egy tartalmasabb leves után második fogásként ettük. Nagyon szerettem, frissen, még langyosan volt a legfinomabb. Hogy pont milyen volt a receptje nem tudom - biztos nem teljesen ilyen -, de azt hiszem receptje sem volt, rutinból készült. Persze akkor ennél sokkal nagyobb tepsivel került az asztalra, de a család is nagyobb volt....

Hozzávalók most egy kb. 30 x 24 cm-es lepény tésztájához: 25 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 8 dkg margarin, 1 evőkanál zsír, 1,5-2 dkg élesztő, 1 dl tej + 1 kiskanál cukor, 
a töltelékhez: 25 dkg házi túró, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 maroknyi mazsola.

Elkészítése:
Először a tésztát dagasztjuk be. Az élesztőt a kiskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd az összes tészta hozzávalóval közepesen lágy tésztát készítünk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojást szétválasztjuk. A krémes túrót kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, hozzáadjuk a mazsolát és a citrom reszelt háját, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérje keményre felvert habját is.
Mikor megkelt a tészta kisodorjuk, tepsibe tesszük, rákenjük a túrós masszát, és előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (De ez az idő sütőtől függően változhat.)



TEJFÖLÖS-KÖMÉNYMAGOS LEPÉNY


Végezetül ez a finom sós tejfölös lepény zárja a sort, mely régen szintén sűrűn készült, mindig a fenti édes túrós változattal együtt, egy nap. Ezt is a Nagymamám sütötte, és egy tartalmasabb leves után második fogásként ettük. Frissen, még melegen, langyosan volt a legfinomabb.
 
Hozzávalók a tésztához, egy 32 x 18  cm-es tepsihez: 18 dkg liszt, ízlés szerint só, 1-1,2 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 dl tej + amennyi szükséges a dagasztáshoz, 1 tojás sárgája, 4-5 dkg zsír, 
a tetejére: 22-23 dkg tejföl, 1 tojás sárgája, 2 púpozott evőkanál liszt, só, köménymag.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd az összes tészta hozzávalóit bedagasztjuk, annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapunk. Meleg helyen duplájára kelesztetjük.
Ekkor kisodorjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és újabb 15-20 percig pihentetjük.
Ezután megkeverjük a tejfölt a tojássárgájával, a sóval és a liszttel. Elsimítjuk a tésztán és megszórjuk köménymaggal. Előmelegített sütőben készre sütjük.




6 megjegyzés:

  1. Jól összehoztad ezeket a finomságokat! Boldog lehetsz hogy ennyi szép emléked örökséged van nagymamádtól. Nekem ebből nem adatott ennyi csupán a finom húslevese és a szalalkális süteménye. Tetszik Mözs ízvilága egyszer majd tesztelek ezekből a finomságokból is :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva! Még jól emlékszem ezekre az ízekre, a szép emlékekre. Persze teljesen nem tudom visszahozni a régi ízeket, mert ezekből leírt receptek nincsenek, de azért igyekeztem, hogy legalább kinézetre legyenek olyanok 😊.
    Nézz majd körül az első két sorozatnál is, bár azokat régebben biztos láttad már.

    VálaszTörlés
  3. Csodás finomságok, mindegyiket örömmel megkóstolnám. Majd én is készítek belőle azokat ami különösen felkeltette az érdeklődésemet. Nekem is sok étel emlékem van az anyukámtól és a nagymamámtól is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Azok a receptek a amiket megöröklünk a családból, a legbecsesebbek!

      Törlés
  4. Kedves Katalin! Én bonyhádi vagyok, nálunk is voltak hasonlók, krumplis pogácsa, sóba-vízbe leves (de nálunk bab), mákos tésztával. Az én nagyanyám nem volt az a cuki nagyanyó, akire szívesen emlékszik az ember, de a vadasa, a halászlé, a barátfüle világbajnok volt az ötvenes-hatvanas években. Volt egyféle krokett-szerű krumplis patkója, amit főzelékkel ettünk. Azóta se tudom utánozni egyik ízt se.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Minden településnek és családnak megvannak a megszokott, jellegzet ételei, amik utánozhatatlanok. Több év vagy évtized után is jó ezekre visszaemlékezni...

      Törlés