2012. április 21., szombat

Múltidézés Grábócon


Bátaszék után folytattuk utunkat Grábócra...
 
Grábóc, németül Grawitz, egy kis település a Szekszárdi-dombság nyugati részén, Bonyhádtól 9 km-re keletre. Lakóinak száma ma mindössze 200 fő körül van. Számomra azért fontos ez a falu, mert itt született az anyai Nagypapám, napra pontosan a 13 aradi vértanú kivégzésének 50. évfordulóján. 
 
A településen már az 1300-as években létezett bencés zárda és templom. Romjait a szerb temetőtől északnyugatra lévő bozótos rejti. Grábócot a török elöl menekülő szerb szerzetesek tették nevezetessé, akik a dalmáciai Dragovity kolostorából 1580-ban menekültek ide. Grábóc az ország egyetlen fennmaradt, 1736-41 között épült szerb ortodox kolostortemplomával büszkélkedhet. Látványos ikonosztázát Vaszilie Osztójity szerb festő festette. Ma szerb apácák élnek benne. 
 
A XVIII. században a szerb lakosság mellé svábok települtek, Nagypapám ez utóbbiak leszármazottja. A katolikus németek 1765-ben építették fel első kápolnájukat, amit 1795-ben templommá bővítettek. A templom mögött szépen gondozott kálvária található. A kitelepített németek újíttatták fel a közelmúltban. A templom melletti emlékművön olvashatjuk a II. világháború áldozatainak névsorát.

A felvételek 2012. április 10-én készültek.


A katolikus templom

Feszület és kopjafa a templom előtt


A II. világháborúban áldozatainak tiszteletére állított emlékmű


Az emlékmű egy részlete - Kresz Ádám, Kresz János és Link Erzsébet Édesanyám unokatestvérei voltak. A fiuk huszonévesen a háborúban estek el, a kislányt pedig tizenévesen az oroszok hurcolták el.A templombelső, ahova csak bekukucskálni tudtunk

A templom melletti kálvária stációiHáttérben a falu házai látszódnak
A szerb ortodox kolostor, ahova bemenni sajnos nem tudtunk


Grábóci ikon (XVII. sz), Istenanya a gyermekkel. Az ikon a szentendrei Görögkeleti Szerb
Egyházművészeti Múzeumban található. (a kép egy képeslap másolata)

A kolostor távolabbról nézve

A katolikus temetőA katolikus templom a temető mellől nézve

És végezetül egy távolabbi kép a templomról és a falu néhány házárólAz ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:

3 megjegyzés:

 1. Éva írta........

  Köszönjük!
  Nagyon szépek a XIII.Stáció képei.

  VálaszTörlés
 2. Példaértékü a kitelepített németek segítőkészsége. Nekünk is jó érzés, hogy érzelmileg kötődnek Magyarországhoz, másik, vagy előző hazájukhoz.

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm mindkettőtöknek!

  VálaszTörlés