2011. március 21., hétfő

Mözsi ételek - 1. rész


Ezzel az első sorozattal indítottam a régi mözsi ételek bemutatását, amit időközben még kettő követte:



SAUERPRIE


Otthon, kiskoromban, ezt a német eredetű ételt mindig disznóvágások alkalmával főzte a családunk, és Sauerprie-nek neveztük, ami magyarul savanyúmártást jelent. Bár a disznóvágások ideje már elmúlt, de Anyukám azóta is minden télen egy-két alkalommal elkészítette.

Hozzávalók: kb. 30 dkg oldalas (abból a feléből, ahol rövidek már a csontok), egy sertés vese, egy fél szív, kb. 20 dkg sertés máj, egy nagy fej vöröshagyma, 3-4 babérlevél, 1 evőkanál ecet, só, liszt, zsír, őrölt paprika, erős paprika.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre pároljuk. A vesét előzőleg alaposan megtisztítjuk és kiáztatjuk. A hagymához hozzáadjuk a kockára vágott húst és a belsőségeket, a máj kivételével, mert az csak később jön bele. Együtt pirítjuk egy kicsit, mint a hagyományos pörkölteknél. Megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük vízzel, beletesszük a babérleveleket, és aki szereti erős paprikát is főzhet bele. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a májat is. Amikor kész, kevés rántással besűrítjük, és hozzákeverjük az ecetet. Héjában főtt krumplival tálaljuk.


BABLEVES METÉLT TÉSZTÁVAL

A terítő is régi, mözsi hímzés, amit még a Nagymamám készített

Már nagyon régóta, még a nagyszüleim idejében is úgy készült a bableves, hogy sok babbal főzték, aminek egy részéből babos tészta lett. A babos tészta egy régi, sváb ételféleség, amit mindig a bablevesben főtt babból készítettek. Nagyon finom, legalábbis én nagyon szeretem. A levesbe házi, gyúrt metélt tészta kerül, ugyanolyan, mint amiből a babos tészta is készül.

Hozzávalók a leveshez: apró szemű gyöngybab, ha babos tészta is készül, akkor egy nagyobb bögrényi, 2-3 sárga- és fehérrépa, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyem és zeller zöld, egy darab füstölt hús, liszt, só, liszt, zsír vagy olaj, pirospaprika,
a tésztához: a liszt és a tojás a kívánt mennyiségtől függően több-kevesebb lehet, de az arány nálam mindig 20 dkg liszthez 1 tojás, só és víz.

Elkészítése:
A babot a füstölt hússal feltesszük főni, sózzuk, majd kicsit később hozzáadjuk a zöldségeket, és az egészet készre főzzük. Lisztből és zsiradékból rántást készítünk, megszórjuk a paprikával, és berántjuk vele a levest. A tésztát külön, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, és tálaláskor adjuk a leveshez.


BABOS TÉSZTA


Ez egy régi sváb étel, amit a családunk nagyon rég óta készít. Én még - bevallom - nem főztem ilyet soha, bár nagyon szeretem, a szüleimnél szoktuk enni, Anyukám sűrűn készíti el. Most is, és régen is akkor főztek babos tésztát, amikor bablevest. 

Hozzávalók a tésztához: 30-35 dkg liszt, só és 2 tojás,
a babhoz: kb. 4 dl-nek megfelelő apró fehér bab (ez a mennyiség a levesbe szánt babbal együtt értendő),  0,5 dl tej, 1 evőkanál ecet, zsír vagy olaj, 1-2 szelet (nem túl friss) kenyér, őrölt pirospaprika.

Elkészítése:
Csak a házi, gyúrt tészta való hozzá! A lisztből sóval és a tojássokkal tésztát gyúrunk, csak annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy azért jól gyúrható és sodorható, a közepesnél keményebb tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát 15 percig letakarva pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, kb. 5 cm széles csíkokat vágunk belőle, amiket meglisztezve egymásra helyezünk, és 2-3 mm-es darabokra összemetélünk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy lábosban zsírt vagy olajat hevítünk, a kenyeret kis darabokra (mint a képen) tépkedjük, és a zsiradékon megpirítunk. Lehúzzuk a tűzről, jól megszórjuk pirospaprikával. Közben a készre főtt levesből kivesszük a bab egy részét, bőven a felét, villával kicsit összenyomkodjuk, hozzáadjuk az ecetet és a tejet, jól elkeverjük. Az előzőleg elkészített, paprikás, pirított kenyérből és a zsírból kiveszünk pár kanállal, és a bab tetejére locsoljuk. A megmaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a kifőtt tésztát, pirítjuk még egy kis ideig, ha kell sózzuk. A tésztát és a babot nem keverjük össze, csak tálaláskor teszünk egy-egy adag tésztára a babos keverékből.

A tészta metélése

A kenyér pirítása

A megpirított kenyeret megszórjuk paprikával

Hozzáadjuk a tésztát

Elkészítjük az ecetes, tejes babot

Végül meglocsoljuk a paprikás zsírral és a pirított kenyérrel


KVECSAKALÁCS


Ez a szilvás lepény egy német eredetű finomság. Nevét a "Quetsche" elnevezés után kapta, ami egy szilvafajta neve. Minden ősszel én is meg szoktam sütni 2-3 alkalommal, ameddig a szilvaszezon tart.

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, kb. 1 dl tej, 
a töltelékhez: 1 kg szilva + cukor, 12 dkg darált mák + cukor

Elkészítése:
A lisztet egy tálba öntjük, közepébe egy kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk fél dl langyos tejet, és egy kiskanál cukrot. Ha feljött az élesztő, belekeverjük a tojást, a margarint a többi cukrot és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól átdolgozzuk és meleg helyen kelesztjük 30-35 percig. Miközben a tészta kel, a szilvát kimagozzuk, rövid ideig főzzük, és ízlés szerint cukrozzuk. Ha megkelt a tészta kinyújtjuk, kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük (kb. 28x38 cm). 10-15 percet pihentetjük, majd rátesszük a szilvát, és megszórjuk cukrozott mákkal.
Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.

A hozzávalók

A megkelt tészta és a megfőzött szilva

A tésztára rátesszük a szilvát

Rászórjuk a szilvára a cukrozott mákot


LÁNGOS


Régen, amikor még otthon dagasztották a kenyeret, egy darabot mindig elvettek belőle, amiből lángost sütöttek. Vagy otthon zsírban sütötték ki, mint most is, vagy azt is elvitték a pékhez, és a kemencében sült meg a kenyérrel együtt. Az a lángos ugyan más jellegű, de állítólag nagyon finom volt.
Ezeket a lángosokat Édesanyám készítette.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, só, langyos víz, olaj a kisütéshez

Elkészítése:
Az élesztőből langyos vízzel, 1-2 kiskanál cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk, melyet meleg helyen 10 perig kelesztünk. Ha kész, hozzáöntjük a liszthez, amihez előzőleg hozzákevertük a sót. Langyos víz hozzáadásával jól bedagasztjuk, közepesen lágy tésztát készítünk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, kb. 2 cm vastagságúra kisodorjuk, vagy csak kézzel széthúzzuk, feldaraboljuk, és még 10 percet letakarva pihentetjük. Sütés előtt kissé megnyújtjuk őket, és forró olajban kisütjük.

A megkelt tészta

A tésztát kisodorjuk, vagy kézzel széthúzzuk

A tésztát feldaraboljuk

Forró olajban kisütjük



6 megjegyzés:

  1. Nekem már régen kedvenceim a mözsi ételek, de csak ritkán jutok hozzá a babos tésztához.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóóóh! Felfedeztem a Nagyinak a bablevesét, teljesen olyan a képen, a kvecsakalács, a Nagyi lángosa.....Nekem még meg van a krumlis pogácsa receptje, ami zsírral, tojással van....majd közzéteszem és persze, az egyszerű sóbavízbe krumplileves...Isten áldja Őt és a Mözsieket!

      Hajdu Sándor

      Törlés
  2. Végre megtaláltam nagymamám szilvás lepényét! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Ezek is mind csodás finomságok, de van sok kedvenc is. Ezek között is találtam olyan recepteket amit majd kipróbálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, örülök hogy tetszenek a receptjeim, jó étvágyat majd hozzá, ha elkészíted!

      Törlés