2015. június 20-án Kerwastrudl (keltkalács) Fesztivált tartott Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata, melyen mi is részt vettünk.
A fesztiválra különböző finom kelt kalácsokat sütöttek a német nemzetiségi egyesületek és a városban lévő egyéb civil szervezetek lányai, asszonyai - köztük mi is -, s az adományokat szívesen fogadták cserébe.
A rendezvényen felléptek a Mözsi Zöldkert Óvoda növendékei, a Mözsi I. István Általános Iskola tánccsoportja, a Máza Község Bányász Fúvószenekarért Alapítvány Fúvószenekara, a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör énekkara, a németkéri Német Nemzetiségi Táncegyesület, és a Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara.
Mint mindenki más, mi is sok finomságot kóstoltunk meg, remek volt a hangulat, és nagyon jól éreztük magunkat a színvonalas műsorok végignézése közben.
A kalácsok...
A mi kalácsaink
Megkezdődtek a műsorszámok
Már kezdett szólni a zene, az óvodás kislányok pedig táncra perdültek a színpad előtt
Koleszár Ferencné, a Mözsi Német Nemzetiségi Klub elnöke megnyitja a műsort
Appelshoffer Ágnes. Tolna város polgármester asszonya beszél
Kremer György, a Tolna megyei Német Önkormányzatok Szövetségének irodavezetője
Fülöp Mónika konferált az ünnepségen
A Mözsi Zöldkert Óvoda növendékei, óvónőikkel....
A Mözsi I. István Általános Iskola tánccsoportja...
Ismét sz óvodások szerepelnek....
A Máza Község Bányász Fúvószenekarért Alapítvány Fúvószenekara....
A zenére táncolnak a kislányok
A nézőközönség egy kis része
Tolnai barátnőmmel és a férjemmel mi is ott ülünk....
A Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör énekkara
A németkéri Német Nemzetiségi Táncegyesület fergeteges műsort adott.....
A Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara....
A műsor befejeztével egy finom vacsorát is kaptunk
A fesztivál meghívója
Egy rövid videó, amit a férjem készített a fesztiválon:
Végezetül néhány kép, hogy hogy is készült az általunk vitt mákos és diós strudl
A Kerwastrudl szó szerint lefordítva kelt rétest jelent, mely egy finom régi mözsi kalácsféleség. Mivel én még nem sütöttem ilyet, ezért megkértük Keresztanyámat, hogy ő dagassza be a tésztát és a mi asszisztálásunkkal ő süsse meg nálunk. Ami természetesen nagyon finom lett!
Így volt időm megfigyelni és tanulni az ő több évtizedes sütéstudományából....
Hozzávalók 2 rúd tésztához: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, kb. 4 dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, kb. 4 evőkanál cukor, csipet só,
a mákos töltelékhez: 3,5 dl darált mák, 1 evőkanál zsír, mazsola, ízlés szerint cukor, kevés tej,
a diós töltelékhez: 30 dkg dió, ízlés szerint cukor, 2 egész tojás, reszelt citromhéj,
a kalács megkenéséhez: 1 tojás.
A lisztet tálba tesszük, közepén kis mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá a tejből, és egy kanál cukrot szórunk a tetejére. Amikor az élesztő megkelt hozzáadjuk a többi tészta hozzávalót, jól bedagasztjuk. Langyos helyen hagyjuk kelni, 30-45 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket. A diósat nem főzzük, csak a hozzávalóit összekeverjük.
A mákot a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd rövid ideig főzzük.
Amikor a tészta megkelt két felé választjuk, tepsi hosszúságúra kisodorjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, tepsibe tesszük, majd ismét kelesztjük kb. 20 percig.
Előmelegített sütőben, később kisebb lángra véve kb 40-45 perc alatt megsütjük, vagy ameddig szép piros barna nem lesz.
Az élesztő kelesztése
Keresztanyám dagasztja a tésztát....
A szépen bedagasztott tészta...
A megkelt tészta
A diós strudl feltekerése....
....és a mákos
Sütés előtt
És sütés után
A felszeletelt strudl
A szeletek egy része az egyik tálcán, amit vittünk a fesztiválra
Köszönjük a fesztiváli hangulatot. A tészták, meg a népek is jók rajta. Itt még a zene is olyan hangulatos, hogy ott érzi magát az olvasó. Csak a sütikbe nem tudunk beleharapni. Elképzelni lehet..........
Köszönjük a fesztiváli hangulatot. A tészták, meg a népek is jók rajta. Itt még a zene is
VálaszTörlésolyan hangulatos, hogy ott érzi magát az olvasó.
Csak a sütikbe nem tudunk beleharapni. Elképzelni lehet..........
Köszönjük! Finom volt minden :-)
TörlésJól sikerültek a képek!
VálaszTörlésJó volt végig nézni,ismét felidézte az ottani hangulatot.
Nagyon kellemes délután volt!
Sok puszi:ÁGI
Köszönjük Ági! Nekünk is nagyon tetszett :-)
TörlésJó hangulatú lehetett ez a fesztivál, szinte ott éreztem magam, és a sokféle finomsággal is hizlaltuk a szemünket - az a baj, hogy csak a szemünket.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Mi "sajnos" nem csak a szemünket hizlaltuk :-)
Törlés