2015. február 24., kedd

Látogatás a Sombereki Német Tájházban


Somberek a Baranyai-dombság keleti peremén található község. Első írásos említése 1382-ből való. A vidék emberek által folyamatosan lakott volt, bár a törökök kiűzése után elnéptelenedett, ezért szerbekkel népesült be. A német telepesek 1740. után érkeztek, Fulda-Pfalz és Schwarzwald környékéről.

Édesapám a Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkarával és azok családtagjaival látogatott ide, és készítette a képeket, még tavaly ősszel.
Somberekre Geresdlak kiállításainak megtekintése után érkeztek. A tájház falán a tábla "Schwäbisches Haus und Hof in Schomberg" is arra utal, hogy ez is egy sváb község volt. Az épület mintegy 200 éves ház volt eredetileg. Itt is használati tárgyakat és egy pincét néztünk meg, valamint egy külföldre szakadt "P. Kiefer" festő képeiből berendezett szobát.

Somberek község honlapján találtam az alábbi érdekes írást a házról és a felújításáról. Az oldal az eredeti, hosszabb szöveggel és egyéb információkkal ide kattintva található meg.

Kicsit hosszú, de akit érdekel, elolvashatja:

A Sombereki Német Kisebbségi Önkormányzatot alakulása óta (1998) az a cél vezérelte, hogy a faluban egy öreg sváb házat vásároljon mely hűen megőrizte a múlt építészeti jellegét. 2007-ben megtaláltuk ezt a házat melynek, mint sok másiknak története van. A házat 1888-ban a Réder család építette. A családnak 2 fia és 1 lánya volt. A fiúk ebből a házból vonultak a II. világháborúba, ahonnan sohasem tértek haza. 1945-ben a házat egy székely család kapta, akiktől 1965-ben a Győri család megvásárolta, akik 42 évig éltek benne. A Sombereki Német Kisebbségi Önkormányzat tulajdonába 2007-ben került. Közel 10 évig spóroltunk a cél érdekében, mégsem tudtuk volna segítség nélkül célunkat megvalósítani. Köszönetet szeretnénk mondani Szauer Ágnes asszonynak, aki a Miniszterelnöki Hivatal Kisebbségi osztálynak főosztályvezetője volt. Évekkel ezelőtt Dél-Tirolból (Olaszország) egy delegációt hozott Somberekre. Ebből az ismeretségből mára barátság szövődött. Szauer Ágnesnek köszönhetjük továbbá, hogy mindvégig támogatta elképzeléseinket, tanácsaival segítette munkánkat. 

A Dél-Tiroli delegáció tagja volt Dr. Heinrich Holzer úr, akinek a közbenjárásának köszönhetjük a német házhoz nyújtott anyagi támogatást, melynek célja a német kisebbség támogatása. Miután a házat sikerült megvásárolnunk, megkezdődhettek a felújítási munkálatok, majd a ház berendezése. A házban található bútorok, ruhaneműk, eszközök a falu lakósainak felajánlásából tevődtek össze. Köszönet a falu lakóinak a felajánlásokért és az önzetlen segítségért. 2009. június 27-én elérkezett a nap, amikor is álmaink valóra váltak. Berendeztünk a házban a múltnak megfelelően a szobákat és a Kisebbségi Önkormányzat számára egy irodát is. Az udvar, a góré és a pajta is elkészült. Az avató ünnepségre meghívtuk a falu dalköreit (székely, felvidéki, német, nyugdíjasok) és a Sombereki Fúvószenekart, hogy énekeikkel, zenéjükkel legyen teljes ez a szép nap. Az avató ünnep során Csoboth Tamás (Somberek) és Josef Unterhoffer (Mühlwald Dél-Tirol) polgármestere baráti megállapodást kötöttek. 

A felvételek 2014. szeptember 14-énkészültek.


A múzeum belseje népviselettel, szoba és konyha berendezésekkel...


Képek a falon...
Kamra berendezések és egyéb mesterségek, valamint mezőgazdasági munkák használati eszközei...


Hordók, szőlőprések...

Bödönök, permetezők...

...és hordók a pincében

Az udvar
A tájház az utcáról...

..és kicsit távolabbról

A tájház táblája a falonAz ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:

2 megjegyzés:

 1. Látogassatok el egyszer Óbányára is. Ott is van egy kedves kis múzeum (ha zárva, a szomszédban lakó néni kinyitja!) és olyan szép a táj is. Szerettek kirándulni, itt ezt egy kisebb túrával is össze lehetne kötni ! (Óbánya-Kisújbánya között)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Mari! Már voltunk arra :-) A múzeumban is, és a fazekas mesternél is.
   Itt megnézheted:
   http://mozs.blogspot.hu/2012/05/obanyai-kirandulas.html

   Törlés