2024. június 9., vasárnap

A 27. Német Nemzetiségi Délután Dunaszekcsőn


2024. június 8-án immár 27. alkalommal szervezte meg a Szekcsői Németek Nemzetiségi Önkormányzata június 8-án hagyományos nemzetiségi délutánját. 

Erre a jeles napra a Mözsi Német Nemzetiségi Kórus is meghívást kapott, ahova Édesapám is elkísérte a kórus tagjait. A dunaszekcsőiek a június 8-i kitelepítéshez igazítják minden évben a programot, és ezen a napon emlékeznek meg a II. világháború alatt-, ill. után elhurcoltakról, mert ezen a napon történt az első kitelepítés.

A megemlékezést egy szentmisével kezdték a katolikus templomban, melyen nemcsak az elűzöttekért, hanem a 300 évvel ezelőtt hazánkba betelepült elődeik lelki üdvéért is imádkoztak. Ezt követte a koszorúzás a Kitelepítési emlékműnél.
A délután a szabadtéri színpadnál folytatódott a már hagyományos kulturális műsor, melyen a magyar-és a magyarországi németek himnusza után fellépett vendégként a Mözsi Német Nemzetiségi Kórus, majd a a helyi óvodások, aztán német nemzetiségi tánccsoport és fúvószenekar. Színvonalas, szép műsor volt!

Közben a mözsi csoport ellátogatott a Duna-partra is, majd este egy finom töltött káposzta vacsora és sütemény zárta a napot. Este a csoportot a szekcsőiek zenés kísérettel búcsúztatták el, egészen a buszukig elkísérték őket, ahol a késői órákba egy kis tánc is belefért még.

A felvételeket 2024. június 8-án Édesapám készítette.


A templombelső, ahol misével kezdődött a program....


A Kitelepítési emlékmű
 
Koszorúzás előtt....







A már megkoszorúzott emlékmű....


Átvonulás a szabadtéri színpadhoz....






A mözsiek nyitották a műsort....



Óvodás csoport....



A mözsi énekkar tagjai....


Már Apukám is ott áll, a lányok mögött...


Folytatódik a műsor...





A szekcsői Duna-part...



...és a mözsiek kis csoportja....



Apukám a jobb szélen áll



2013-ban a Duna a 7-nél pirossal jelzett magasságig állt











A vacsora maradványai....


Zenés-táncos estbúcsúztató....









4 megjegyzés:

  1. Szép és megható ez a hagyományőrzés! Kicsi gyerekek is már részesei ennek a műsornak remélhetőleg viszik majd tovább ezt a hagyományt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, igen, örömteli dolog, hogy vannak még ilyen rendezvények! Szép ünnepség volt, jó hangulatban.

      Törlés
  2. Olyan jó hogy vannak még települések ahol őrzik a hagyományokat. Egy csodás, remek hangulatú nap lehetett, a képeket elnézve. Itt nálunk is van Német Nemzetiségi tánccsoport, és már az óvodások is részt vesznek a tánctanulásba. Olyan kis ügyesek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva! Örülök, hogy nálatok is őrzik a hagyományokat, már óvodás kortól kezdve!

      Törlés