2015. szeptember 26., szombat

Kirándulás Mórágyon, Bátaapátin és Grábócon


A mözsi népfőiskola hallgatói 2015. augusztus 6-án kiránduláson vettek részt.

Először Mórágyon, a volt malom épületében berendezett tájházat nézték meg, majd a Bátaapátiban felépített atomhulladék temető látogatóközpontját és az evangélikus templomot, végül a grábóci szerb ortodox templomot. 

A felvételeket Édesapám készítette.

Mórágy

Mórágy Bátaszéktől 6 km-re északnyugatra található.

A Helytörténeti Gyűjteményt a hagyományszerető Glöckner házaspár hozta létre az egykori hengermalom épületében, 1980-ban. A kiállított tárgyak szép elrendezésben láthatóak. A kiállításon régi paraszti szoba- kamra- és konyhabelsőt, egy XIX. századi mórágyi német iparos család bútorait, ruháit, továbbá iskolarészletet, mezőgazdasági eszközöket, kismesterségek tárgyi emlékeit, valamint összegyűjtött használati eszközöket csodálhatjuk meg.

A volt malom épülete, ahol a kiállítás helyet kapott....

Utcarészletek....


Bátaapáti

Bátaapáti festői környezetben lévő kis település, Bátaszéktől 10 km-re.

Az atomhulladék temető látogatóközpontjában óriási monitorokon láthatóak a építkezés és a tárolás munkafolyamati.  
Ezután a kirándulók átsétáltak a falu evangélikus templomába. A műemlékjellegű, késő barokk stílusú templomot 1789-ben szentelték fel. A 28 m magas, sisakos tornyában két harang lakik.

A mözsiek csoportja a látogatóközpontban

Ilyen monitorokon láthatóak a munkafolyamatok, és néhány kép a településről.....Már a faluban - utcarészlet a templommal....A templombelső....


Egy régi szék, mely Nagymamáimmal egyidős...Grábóc

A harmadik hely, amit felkerestek Grábóc volt, mely a Szekszárdi-dombság nyugati részén, Bonyhádtól 9 km-re fekszik. Itt a felújított szerb ortodox templomot és kolostort nézték meg. A templom 1736-1738 között épült. A dús aranyozással díszített barokk templom legfőbb dísze az ikonosztáz.
A templom mellett kis kápolna található. Alatta finom forrásvíz folyik, mellyel a mözsiek is   szomjukat hűsítették ezen a szép meleg, nyári napon.....

A kolostorépület...


A templom, előtérben a kápolna


A templombelsőA templom története....


A kis kápolna...

Az ajtó mögött már látszik a forrás....

2 megjegyzés: