2015. május 6., szerda

A Simontornyai vár


Az ozorai Pipo vár végigjárása után tovább indultunk a közeli Simontornyára, ahol a település fő látványosságát, a reneszánsz várat néztük meg.

Idézet a vár történelméről, a Wikipédiáról:

1324-ben Károly Róbert Hencfia Jánosnak adta, 1347-ben a Lackfiak örökölték, majd 1397-ben a Kanizsaiaké lett. Tőlük birtokcsere által Ozorai Pipó szerezte meg, majd 1427 után a Garai família vásárolta meg. A Garai család fiúágon való kihaltával a vár ismét a korona tulajdonába került. 1500 körül Gergelylaki Buzlay Mózes, majd 1536-ban Pöstyéni Gergely főudvarmester szerezte meg.
Fénykora a XVI. század század első évtizedére tehető. Ekkor emelték téglából a vaskos öregtornyot, mellette az új kaputornyot, de a palotaszárnyak is reneszánsz homlokzatot kaptak, bábos korláttal ékesítve. Inkább minden kényelemmel ellátott főnemesi rezidenciának, mint várnak számított, így az ország középső területeit viharos gyorsasággal megszálló török csapatok 1543-ben könnyűszerrel elfoglalták. A hosszú török uralom végét Lajos Vilmos badeni őrgróf seregének felvonulása jelentette 1686. szeptemberében, mivel a vár kicsiny védőserege meghódolt előttük. A XVIII. század elején tervbe vették felrobbantását, de a Habsburg-hű Styrum-Limburg család kérelmére épségben hagyták. A II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharcban a vár több éven át Bottyán János támaszpontja volt.
A vár helyreállítása 1960-ban kezdődött el párhuzamosan a régészeti feltárásokkal.

A felvételek 2015. április 6-án készültek.


A vár bejárati oldala....
A vár kapuja

Kerámiák és páncélok a XV. és a XVI. századból
Vicces

Kőtár az alagsorban....
Galamb az egyik ablakban

A vár múzeumának megtekintése....

Szépek voltak ezek a kisméretű festmények....


Kilátás az egyik teraszrólIsmét bent....Kilátás az udvarra...
Egy újabb kandalló....


...és a kéménye

Kilátás a várból a környékre...


Letekintés az alsóbb szintekre...
A vár udvara...
Az ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:

2 megjegyzés:

 1. Szépen rendben- karbantartott vár - bár látom túl nagy forgalom nincs arrafelé....
  Érdekesek, nekem legalábbis tetszettek azok a régi festmények.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban, túl sokan nem voltak rajtunk kívül. A festmények az öreg házakról nekem is tetszettek, egy-kettőt elfogadtam volna belőlük :-)

   Törlés