2012. április 20., péntek

Látogatás Bátaszéken


Az őcsényi és a decsi tájház megtekintése után indultunk tovább Grábócra, de közben rövid pihenőt tettünk Bátaszéken, ahol a nemrégiben felújított Nagyboldogasszony templomot néztük meg. 
 
A 62 méter hosszú neogótikus templom építése 1899-ben, Hofhauser Antal tervei szerint kezdődött meg.  Az ország második legmagasabb tornyú templomát 1903. októberében szentelték, 82,5 méter magas tornyánál csak a szegedi dóm magasabb. Belseje nagyon szép, az építkezés során hárommillió téglát használtak fel. A munkálatok jótékonyan hatottak az ipar helyi fellendülésére is, csak a belső festést végezte egy szabadkai műhely, illetve az oltár származik abból a szombathelyi oltárkészítő műhelyből, amelyben tiroli fafaragókat is alkalmaztak. Kitűnő állapotban lévő igen nagy orgonával büszkélkedhet, melyet egy bizonyos Angster, pécsi cég készített. 2200 sípból áll, a legnagyobbak 10 m magasak, a legkisebbek fél hüvelyk nagyságúak. Össztömege 100 mázsát nyom.
 
A templom mellett láthatók az első magyar ciszterci apátság maradványai, melyet II. Géza alapított 1142-be, s a Rend előírásai szerint Szűz Máriának szenteltek. A templom háromhajós, keresztházas, egyenes szentélyzáródású épület volt. A cikádori, más néven széki ciszteri apátság maradványai romkertként tekinthetők meg. 
 
Mellette az 1848-as szabadságharc és az első világháború hőseinek állított emlékművet tekinthetjük meg.
 
A templommal szemben áll az 1794-ben emelt copf stílusú Szentháromság-szobor, kompozíciójából kitűnik, hogy hogy pestis vagy más járvány idején emelték, fogadalomból.

A felvételek 2012. április 10-én készültek.  
 

A Szentháromság szobor és a templom magas tornya


A templom oldalnézetből

A Szentháromság szobor

A templom bejárata feletti homlokzat


A templombelső




Az oltár közelebbről


A szószék

Közelebbi felvétel a szószékről


Az orgona


Üvegablakok






Stációk a templom falán, melyek alatt az adományozók nevei szerepelnek




Szent Vendel szobra a templomkertben, melyet 1905-ben állítottak fel

Tábla az apátsági romok mellett

A romkert


Az 1848-as szabadságharc tiszteletére állított emlékmű


És végezetül az első világháború hőseinek tisztelgő emlékmű



Az ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:

2 megjegyzés:

  1. Csodálatosak ezek a képek. Köszi hogy ilyen szép fotókat hoztál. Annyira meghatnak a templomi képek hogy képes vagyok könnybelábadt szemmel nézni. Csodálatosak a belső fotók is.Igaz nem tudok sokszor eljutni templomba de képes vagyok ott is a látványtól, elsírom magamat. Ha az orgona hangját hallom, akkor meg különösen. Azt jelenti hogy erős az idegzetem ugye?:) Vagy inkább lelkileg vagyok egy kicsit néha labilis!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva, örülök, hogy örömet szerezhettem a képeinkkel :)

    VálaszTörlés