Ezzel az első sorozattal indítottam a régi mözsi ételek bemutatását, amit időközben még kettő követte:
SAUERPRIE
Otthon, kiskoromban, ezt a német eredetű ételt mindig disznóvágások alkalmával főzte a családunk, és Sauerprie-nek neveztük, ami magyarul savanyúmártást jelent. Bár a disznóvágások ideje már elmúlt, de Anyukám azóta is minden télen egy-két alkalommal elkészítette.
Hozzávalók: kb. 30 dkg oldalas (abból a feléből, ahol rövidek már a csontok), egy sertés vese, egy fél szív, kb. 20 dkg sertés máj, egy nagy fej vöröshagyma, 3-4 babérlevél, 1 evőkanál ecet, só, liszt, zsír, őrölt paprika, erős paprika.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre pároljuk. A vesét előzőleg alaposan megtisztítjuk és kiáztatjuk. A hagymához hozzáadjuk a kockára vágott húst és a belsőségeket, a máj kivételével, mert az csak később jön bele. Együtt pirítjuk egy kicsit, mint a hagyományos pörkölteknél. Megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük vízzel, beletesszük a babérleveleket, és aki szereti erős paprikát is főzhet bele. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a májat is. Amikor kész, kevés rántással besűrítjük, és hozzákeverjük az ecetet. Héjában főtt krumplival tálaljuk.
BABLEVES METÉLT TÉSZTÁVAL
A terítő is régi, mözsi hímzés, amit még a Nagymamám készített |
Már nagyon régóta, még a nagyszüleim idejében is úgy készült a bableves, hogy sok babbal főzték, aminek egy részéből babos tészta lett. A babos tészta egy régi, sváb ételféleség, amit mindig a bablevesben főtt babból készítettek. Nagyon finom, legalábbis én nagyon szeretem. A levesbe házi, gyúrt metélt tészta kerül, ugyanolyan, mint amiből a babos tészta is készül.
Hozzávalók a leveshez: apró szemű gyöngybab, ha babos tészta is készül, akkor egy nagyobb bögrényi, 2-3 sárga- és fehérrépa, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyem és zeller zöld, egy darab füstölt hús, liszt, só, liszt, zsír vagy olaj, pirospaprika,
a tésztához: a liszt és a tojás a kívánt mennyiségtől függően több-kevesebb lehet, de az arány nálam mindig 20 dkg liszthez 1 tojás, só és víz.
Elkészítése:
A babot a füstölt hússal feltesszük főni, sózzuk, majd kicsit később hozzáadjuk a zöldségeket, és az egészet készre főzzük. Lisztből és zsiradékból rántást készítünk, megszórjuk a paprikával, és berántjuk vele a levest. A tésztát külön, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, és tálaláskor adjuk a leveshez.
BABOS TÉSZTA
Ez egy régi sváb étel, amit a családunk nagyon rég óta készít. Én még - bevallom - nem főztem ilyet soha, bár nagyon szeretem, a szüleimnél szoktuk enni, Anyukám sűrűn készíti el. Most is, és régen is akkor főztek babos tésztát, amikor bablevest.
Hozzávalók a tésztához: 30-35 dkg liszt, só és 2 tojás,
a babhoz: kb. 4 dl-nek megfelelő apró fehér bab (ez a mennyiség a levesbe szánt babbal együtt értendő), 0,5 dl tej, 1 evőkanál ecet, zsír vagy olaj, 1-2 szelet (nem túl friss) kenyér, őrölt pirospaprika.
Elkészítése:
Csak a házi, gyúrt tészta való hozzá! A lisztből sóval és a tojássokkal tésztát gyúrunk, csak annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy azért jól gyúrható és sodorható, a közepesnél keményebb tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát 15 percig letakarva pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, kb. 5 cm széles csíkokat vágunk belőle, amiket meglisztezve egymásra helyezünk, és 2-3 mm-es darabokra összemetélünk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy lábosban zsírt vagy olajat hevítünk, a kenyeret kis darabokra (mint a képen) tépkedjük, és a zsiradékon megpirítunk. Lehúzzuk a tűzről, jól megszórjuk pirospaprikával. Közben a készre főtt levesből kivesszük a bab egy részét, bőven a felét, villával kicsit összenyomkodjuk, hozzáadjuk az ecetet és a tejet, jól elkeverjük. Az előzőleg elkészített, paprikás, pirított kenyérből és a zsírból kiveszünk pár kanállal, és a bab tetejére locsoljuk. A megmaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a kifőtt tésztát, pirítjuk még egy kis ideig, ha kell sózzuk. A tésztát és a babot nem keverjük össze, csak tálaláskor teszünk egy-egy adag tésztára a babos keverékből.
A tészta metélése |
A kenyér pirítása |
A megpirított kenyeret megszórjuk paprikával |
Hozzáadjuk a tésztát |
Elkészítjük az ecetes, tejes babot |
Végül meglocsoljuk a paprikás zsírral és a pirított kenyérrel |
KVECSAKALÁCS
Ez a szilvás lepény egy német eredetű finomság. Nevét a "Quetsche" elnevezés után kapta, ami egy szilvafajta neve. Minden ősszel én is meg szoktam sütni 2-3 alkalommal, ameddig a szilvaszezon tart.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, kb. 1 dl tej,
a töltelékhez: 1 kg szilva + cukor, 12 dkg darált mák + cukor
Elkészítése:
A lisztet egy tálba öntjük, közepébe egy kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk fél dl langyos tejet, és egy kiskanál cukrot. Ha feljött az élesztő, belekeverjük a tojást, a margarint a többi cukrot és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól átdolgozzuk és meleg helyen kelesztjük 30-35 percig. Miközben a tészta kel, a szilvát kimagozzuk, rövid ideig főzzük, és ízlés szerint cukrozzuk. Ha megkelt a tészta kinyújtjuk, kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük (kb. 28x38 cm). 10-15 percet pihentetjük, majd rátesszük a szilvát, és megszórjuk cukrozott mákkal.
Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
A hozzávalók |
A megkelt tészta és a megfőzött szilva |
A tésztára rátesszük a szilvát |
Rászórjuk a szilvára a cukrozott mákot |
LÁNGOS
Régen, amikor még otthon dagasztották a kenyeret, egy darabot mindig elvettek belőle, amiből lángost sütöttek. Vagy otthon zsírban sütötték ki, mint most is, vagy azt is elvitték a pékhez, és a kemencében sült meg a kenyérrel együtt. Az a lángos ugyan más jellegű, de állítólag nagyon finom volt.
Ezeket a lángosokat Édesanyám készítette.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, só, langyos víz, olaj a kisütéshez
Elkészítése:
Az élesztőből langyos vízzel, 1-2 kiskanál cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk, melyet meleg helyen 10 perig kelesztünk. Ha kész, hozzáöntjük a liszthez, amihez előzőleg hozzákevertük a sót. Langyos víz hozzáadásával jól bedagasztjuk, közepesen lágy tésztát készítünk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, kb. 2 cm vastagságúra kisodorjuk, vagy csak kézzel széthúzzuk, feldaraboljuk, és még 10 percet letakarva pihentetjük. Sütés előtt kissé megnyújtjuk őket, és forró olajban kisütjük.
A megkelt tészta |
A tésztát kisodorjuk, vagy kézzel széthúzzuk |
A tésztát feldaraboljuk |
Forró olajban kisütjük |
Nekem már régen kedvenceim a mözsi ételek, de csak ritkán jutok hozzá a babos tésztához.
VálaszTörlésÓóóóh! Felfedeztem a Nagyinak a bablevesét, teljesen olyan a képen, a kvecsakalács, a Nagyi lángosa.....Nekem még meg van a krumlis pogácsa receptje, ami zsírral, tojással van....majd közzéteszem és persze, az egyszerű sóbavízbe krumplileves...Isten áldja Őt és a Mözsieket!
TörlésHajdu Sándor
Végre megtaláltam nagymamám szilvás lepényét! Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szívesen :-)
TörlésEzek is mind csodás finomságok, de van sok kedvenc is. Ezek között is találtam olyan recepteket amit majd kipróbálok.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, örülök hogy tetszenek a receptjeim, jó étvágyat majd hozzá, ha elkészíted!
Törlés